maanantai 7. lokakuuta 2013

Fundora´s K-pentue tapaaminen ja asiaa koulutuksesta

Viikonloppuna kävimme Kizmon kanssa tapaamassa sisaruksia ja kasvattajaa <3


Treffit tapahtuivat Kuopiossa Musti&Mirri areenalla, jossa pennut pääsivät leikkimään keskenään ja harjoittelemaan agilityä. Näyttelyharjoittelu kuului tietty myös ohjelmistoon. Lisäksi tutustuttiin toisiimme ja keskusteltiin erilaisista hoitotoimenpiteistä ja niiden onnistuneesta suorittamisesta. Meillä toimii kynsienleikkuussa metodi jota kasvattajammekin suositteli. Eli koiran nenän eteen laitetaan herkku ja pyydetään odottamaan, kynsi niksnaks ja vapautus, jolloin koira ottaa palkan. Kizmon kanssa teemme tämän kylppärissä ja herkku on wc:n kannen päällä.

Kaikkea tekemistä ja käsittelyä ennen minun mielestäni on tärkeää tehdä jotain mukavaa koiran kanssa. Tavallaan esileikkiä koiran kanssa ja valmistella sitä toimenpiteeseen. Pennun kanssa ei mielestäni tarvitse käydä koko hoitohässäkkää kerralla läpi. Parhaiten toimii esim. yhden tassun kynnet kerralla. Näin koira (ja omistaja) ei hermostu ja homma pysyy mielekkäänä. Seuraavassa muutama esileikki harjoite.

Naksutin koulutus:



Aloita aina naksuttimen käyttö niin, että pidät naksua selkäsi takana ja yksi naksu= palkka. Toisessa kädessä palkka ja toisessa se naksutin. Naksahdus ja palkka pitää tulla samalla nanosekunnilla. Näin koira yhdistää asian naksahdus= palkka. Voit harjoitella pari viikkoa rytmillä 3 x 5 namia/naksautusta ja muutaman kerran päivässä. Jatkossa koira tietää että naksahdus tarkoittaa palkkaa. Voit sanattomasti palkita koiran vaikka lenkillä. Kun koira katsoo sinuun niin naksauta ja kontaktissa anna nami. Näin koira oppii samalla tulemaan luoksesi irti ollessaan lenkillä tms. tilanteessa. Äkkiä pääsette siihen, että voit alkaa vaatimaan koiraa tulemaan (tehkää vain onnistuneita harjoitteita) ja koira kaukana ollessaan saa naksun kun kääntyy luoksesi. Muista että naksahdus voi myös vahvistaa epätoivottua käytöstä jos naksautat väärässä kohdassa. Anna koiralle siis palkka vain ja ainoastaan toivotusta käytöksestä! Ja naksu tarkoittaa aina namia, jos naksautat, niin namitat! Koiran pitää saada luottaa siihen, että sille alunperin opetettu naksautus=palkka!

Kosketuskeppi koulutus:


Kuvassa kosketuskeppi naksuttimella. Nämä kaksi (naksu ja keppi) voidaan yhdistää, mutta voidaan kouluttaa ihan hyvin erikseenkin. Meidän kosketuskeppinä toimi pieni puukauha. Koulutuksen tarkoituksena on viedä koiran huomio keppiin ja palkkaan :) Koulutus aloitetaan tarjoamalla keppiä koiralle, mutta sitä ei saa liikuttaa! Koiran uteliaisuus tuo koiran kuonon kepin päähän. Kun kosketus tapahtuu tulee koira palkita HETI. Itse sanon kosketuksesta "hyvä" ja palkka suuhun. Tätä harjoitellaan useita kertoja ja viikkoja sisätiloissa. Kun koira osaa koskettaa keppiä onnistuneesti, voidaan tehdä harjoitteita myös ulkona. Kannattaa aloittaa rauhallisessa ympäristössä. Haluamme aina koiran onnistuvan, koska sillä luodaan hyvä pohja koulutukseen. Kepillä voi jatkaa tai sitten lyhentää keppiä pikkuhiljaa, jolloin jossain vaiheessa ollaan ohjaajan kädessä. Itse käytän sormea ja kättä, koska keppi ei ole aina mukana. Keppikoulutus kuitenkin aloitetaan kepillä! Itse käytän koulutusta tilanteissa, joissa koira muuten haluaisi haukkua tai olisi muuten levoton. Käytämme koulutusta myös ihan vaan yllättäen eri tilanteissa. Tämä siis sitten vasta kun koira on varma koskettaja!

Vinkkejä:

Ennen hoitotoimenpiteitä voidaan käyttää jompaa kumpaa ehdottamaani koulutusta. Alkukoulutuksen jälkeen tehdään hoitotoimenpide ja lopetetaan se vaikka samaan koulutukseen tai leikkiin esim. lelulla. Tekemisen pitää olla kivaa ja stressitöntä! Jos aletaan kovistelemaan tai pakottamaan koiraa, niin se ei johda mihinkään hyvään. Sitä paitsi halukas ja iloinen koira antaa tehdä juttuja helpommin kun vastakohta! Ilon kautta niin ihmisten kuin koirienkin kanssa <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Moikkeliskoikkelis! What´s up you lovely? Seuraa myös Instagramissa: Oikku74