perjantai 16. marraskuuta 2012

Miksi ei soijaa?


Infopläjäys! Muutamalle kyselijälle tässä vastaus. (Lähde:http://ht.ly/fjlWg)

Soija on muuntogeenistä (GMO). Asiantuntijat arvioivat, että noin 90% soijasta on GMOta. Suuryritykset rakastavat soijaa koska se on halpaa tuottaa. He ovat selvittäneet, kuinka muuntaa geneettisesti soija niin, että se voidaan ruiskuttaa voimakkailla kemikaaleilla, joka tappaa kaiken sen ympärillä tuhoamatta itse soija satoa.

Soija on täynnä torjunta-aineita. Kun maanviljelijät sprayaa soijan, arvaa mihin torjunta-aineet päätyvät? Soija on noin 30% rasvaa. Rasva imee torjunta-aineita hulluna, mikä tarkoittaa sitä, että ne siirtyvät soijan syöjiin.

Soija on vahingoista suoliston terveydelle. Kun syöt muuntogeenisiä elintarvikkeita kuten soija, suoliston bakteerit  imevät muuttuneita geenejä joka muuttaa suolistoflooran. Suolistofloora voi myöhemmin tulla vastustuskykyiseksi  antibiooteille.

Soija on liian jalostettua.

Kun valmistajat prosessoivat soijaa, ne poistavat soijan ravintoaineita.
Jalostetut soija "elintarvikkeet" kuten soija makkaraa ja soija hampurilaiset ovat uskomattoman jalostettuja ja raffinoituja tuotteita. Vertaa soija jäätelöä ja tavallista jäätelöä: saatat yllättyä kuinka paljon sokeria soija jäätelö sisältää.

Valmistajat käyttävät usein agavea "terveellisempänä" makeutusaineena soija jäätelöissä ja muita soijaruoissa. Agave, kuten soija, on yksi modernin terveyden huijauksia. Se sisältää jopa 99% fruktoosia, joka voi luoda tulehduksia, maksavaurioita, ja insuliiniresistenssiä.

Valmistajat lisäävät MSG (Natriumglutamaatti, aromivahvenne, E621) soijaan, mikä lisää soijan reaktiivisuutta.

Soija on usein käsitelty alumiini tynnyreissä. Tämä tarkoittaa että jalostettu soija voi myös sisältää alumiinia, joka on haitallista terveydelle lukemattomin tavoin.

Soija voi olla anti-ravintoaine. Soija sisältää runsaasti fytaatteija, tai fytiinihappoa, jotka estävät mineraaleja imeytymästä, erityisesti kalsium-, magnesium-, kupari-, rauta ja sinkki.

Soija voi edistää tiettyjä syöpiä. Soija on täynnä trypsiini-inhibiittoreita. Trypsiini on haiman entsyymi proteiinin sulatukseen. Trypsiini voi häiritä proteiinin imeytymistä ja aiheuttaa haiman sairauksia. Maat, jotka kuluttavat enemmän soija ovat kärkimaita haiman, mahalaukun ja kilpirauhassyövän sairauksissa.

Soymilk on huono lähde D-vitamiinin Soy lisää kehon D-vitamiinin tarvetta, ja valmistajat usein lisäävät D2 vitamiinia (ergokalsiferoli) soijamaitoon. D3-vitamiini on tehokkaampi ja stabiilimpi kuin D2, joka nostaa veren D-vitamiinin pidempään, ja se sitoutuu D-vitamiinin reseptoreihin paremmin. Mutta D3 ei yleensä löydy soijamaidosta.

Soija on huono proteiinin lähde. Vaikka soija sisältää paljon proteiinia, se sisältää van kahta välttämättöntä aminohappoa, lysiini ja metioniini, joten se ei ole laadukas proteiinin lähde.
Kysteiini on aminohappo, joka edistää kehon tärkeimmän antioksidantin, glutationiinin, imeytymistä. Soija estää sen imeytymistä.

Monet jalostetut elintarvikkeet sisältävät soijaproteiini-isolaattia, joka on halpa, voimakkaasti jalostettu proteiinin muoto. Korkea-lämpökäsittelymenetelmät voivat vahingoittaa soijan aminohappoja.

Soija Aasiassa on erilaista soijaa. Aasiassa soija on mauste, eikä korvaa eläinproteiinia. Toisin kuin useimmat amerikkalaiset soijat, Aasian soija on myös orgaaninen: ei muuntogeenisiä organismeja tai kemikaaleja.

Soija voi häiritä sukupuolihormooneja. Kuten phytoestrogen, soija voi jäljitellä estrogeenihormonia elimistössä. Se voi häiritä hormoni tasapainoa. Naisille, riippuen siitä kuinka paljon soijaa syö, soija voi vaikuttaa ovulaatioon. Soija voi alentaa testosteronin määrää miehillä. Soija aiheuttaa hedelmättömyyttä eläimille.

Soija vaikuttaa myös lasten kehitykseen hormonaalisen vaikutuksien takia. Poikien sukupuolielimet eivät kehity täysin, ja pikkutytöt voivat kehittyä nopeammin ja kuukautiset voivat alkaa normaalia aikaisemmin.
Soija voi vaikuttaa vauvojen aivojen ja hermoston kehitykseen.

Täällä myös lisää aiheesta, lisää löytyy googlaamalla ja paljon :)


2 kommenttia:

  1. Mitenkäs luomusoijajogurtti, tekisin siitä jäätelöä kun ei voi elää ilman jäätelöä. Maitoa en käytä kuin joskus. Teen pastöroimattomasta luomuternimaidosta pari kertaa vuodessa uunijuustoa. Fermentoitu luomusoija vissiin on ihan ok?

    VastaaPoista
  2. Hei Päivi ja kiitos kommentista! Anna mennä vaan kun mielesi tekee. Hyvä fiilis on tärkee <3 <3 <3 sen voimalla ihania jädehetkiä Sinulle <3 Terkuin Minna

    VastaaPoista

Moikkeliskoikkelis! What´s up you lovely? Seuraa myös Instagramissa: Oikku74