keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Luomua luomua, lisää luomua nam.

Hei kaikki ihanaiset immeiset :))

Olin tänään haastateltavana luomuruokaa käsittelevässä tutkimuksessa. Tutkimusta tekevä nuori nainen kyseli eri kysymyksiä luomuruoasta, siitä paljonko käytän luomutuotteita ja millaisia ajatuksia ja näkemyksiä minulla on luomusta.

Mietintämyssyyni jäi niin paljon ajatuksia, että kirjoitan osan Teille jaettavaksi. Aiheestahan voisi kirjoittaa kirjan, ei kuitenkaan nyt :)

Haluan herättää taas keskustelua ja laittaa ihmiset miettimään, mikä on tärkeää oman terveyden ja ympäristön terveyden kannalta. Oma terveys on omalla vastuulla, mutta kuka vastaa siitä, miten tuhoamme toisen terveyttä? Tai kuka vastaa siitä kun ympäristö tuhoutuu ja lajit taantuu?


Tuo kuva ei liity mitenkään luomuun, mutta on vaan niin kaunis <3 Ja piristää värillään....

No aiheeseen. Luomusta moni tietää vain pintaraapaisun, eli sen, että se on tuotettu ilman torjunta- aineita ja myrkkyjä. Mielestäni pitäisi ajatella luomuilua  kokonaisuutena. Eli miten luomun tuottaminen ja kuluttaminen ottaa vastuuta koko meidän ympäristöstämme ja terveydestämme?

Mietitään vaikka eläimiä. Miten elämet olisivat, jos saisivat olla vapaassa luonnontilassa? No villinä isolla aroilla/ pelloilla syömässä kaikkea vihreää, jota ei ole tuotettu lannoittamalla. Niillä olisi paljon tilaa ja hyvää ravintoa. Ne eivät saisi kehoonsa kasvuhormooneja eivätkä antibiotteja. Niin ja ne eivät kokisi ihmisen aiheuttamaa stressiä! Kaikki tämä johtaisi siihen, että ne saisivat kasvaa lajillensa tyypilliseen kokoon ja ilman ihmisen antamia kemikaaleja. Niiden liha olisi parempilaatuista ja lihaan jääneitä haitta- aineita ei kulkeutuisi kuluttajan elimistöön.

Kasvit ottavat kaiken kasvaakseen maasta. Jos maa on joka vuosi tumpattu täyteen lannotteita ja myrkkyjä, niin se köyhtyy ja kivennäis- ja mineraalipitoisuudet häviävät. Tarvitaan aina vaan enemmän myrkkyjä ja kaikki tämä kastellaan millä lie vedellä. Kasteluveden laadullahan ei ole väliä, koska jokaiseen ongelmaan on oma myrkkynsä. Nämä jäämiä täynnä olevat kasvit antavat kuluttajalle oman kemikaalikuormansa. Luomukasviksissa ei tätä haitta- aine ongelmaa ole.

Jos ajattelemme sitä missä asumme, elämme ja syömme, niin kaikki tapahtuu tämän "saastuneen" maaperän päällä. Sadevesivalumat ja hulevedet huuhtovat maaperän haitta- aineita pohjavesiin ja vesistöihin. Maaperä köyhtyy ja kasvisten kivennäis- ja vitamiinipitoisuudet laskevat. Vesien käsittelyn ja maaperän kunnostuksen tarve kasvaa. Ihmiset sairastelevat ja oirehtivat-> Tämä on myös omakohtaista. Kun aloin kasvissyöjäksi 90- luvulla, niin käsissäni puhkesi allerginen ihottuma. Allergiatesteissä todettiin pahin mahdollinen nikkeliallergia. Se oli puhjennut kasviksista saadusta altistuksesta, joka kasvoi herkistymiseksi ja loppujen lopuksi allergiaksi. Silloin aloin miettimään ravinnon merkitystä ja koko ekosysteemin merkitystä kaikkeen. Alkoi meikäläisen kiinnostus kasvamaan ja tietoa tulee lisää vieläkin joka päivä!

Osa II seuraa varmasti, tässä oli Teille esimakua :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Moikkeliskoikkelis! What´s up you lovely? Seuraa myös Instagramissa: Oikku74